Den glemte historien om … Alex Jackson, stjernen i Skottlands Wembley Wizards

Mannen de kalte The Gay Cavalier (sports kallenavn var annerledes da, slike som Keano og Greavesie rett og slett ikke ville ha kutte sennep) var bare 26 da han spilte sin siste ligakamp. Ved sin 27 bursdag ble han slått ut i Cheshire County League, og selv om han genererte mange overskrifter da karrieren var på sitt høyeste han tjente litt mer enn en fotnote i avisene da han døde, i alderen bare 41.

Hans karriere først blomstret, uvanlig, i Pennsylvania.Han ble født i Renton, en liten by 20 miles nord-vest for Glasgow, i 1905. “Typisk for hundrevis av skotske landsbyer, har Renton vært fotball-gal i generasjoner,” skrev han. “Det er bare en liten landbruks distrikt hvor hver gutt og hver jente spiller fotball hele året.At fotballens kjærlighet kan virke litt grov i sivilisert sør, men det er ingen tvil om at det oppdyrkede fotballspillere. »To av dem alene alene: Jackson tilbrakte en enkelt sesong som spilte for Dumbarton før, i 1923, han og en eldre bror Walter , Reiste til USA for å besøke en annen søsken, John, og begge endte med å signere for et arbeidsteam i Betlehem. Alex var bare 18, men han viste seg stjernens stjerne, toppscoring med 14 En mer enn Walter) som hans lag kom andre i ligaen.På slutten av sesongen Betlehem spilt Fall River i Eastern finalen. “En utøver som sto ute eksepsjonelt var Alec Jackson,” rapporterte New York Times, “Young Jackson viste hastigheten på en hjort til tross for tilstanden på feltet og hans fingernem fotarbeid mulig for ham å bære ballen til innen slående avstand av fallet River mål flere ganger.”Facebook Twitter Pinterest Alex Jackson sa han kunne ha blitt en profesjonell baseball pitcher etter å ha vist lovende på sporten i løpet av sin tid i Amerika.Fotograf: Fox Bilder / Getty Images

På slutten av sesongen brødrene fortalte klubben at de skulle hjem å se sin familie. “Ifølge en direktør i stålindustrien, er brødrene kommer til Skottland utelukkende på besøk, og har gitt forsikringer om at de vil komme tilbake,” rapporterte Betlehem Globe. “Besøket planlagt, det er forstått, vil dekke en periode på ca tre eller fire uker, og vil bli gjort til hjemmet til Jackson-brødrene i Renton, en by som ligger ca 20 miles fra Glasgow.”

slik naivitet: på selve dagen at rapporten ble publisert, med brødrene fremdeles å ta fatt på sin transatlantisk seilas, ble formann i Aberdeen skryt på klubbens generalforsamling i den forestående ankomsten av “to fremragende menn”.The Jacksons’ båt forankret på mandag 18. 1924 august og de gjorde sin debut på torsdag. I høy Dudgeon, Betlehem gjort USFA skrive et protestbrev til SFA om sin avgang, men til ingen nytte.

“Alec avslørte en fin utbrudd av hastighet og slå sin mann veldig smart,” rapporterte Aberdeen Journal, etter Walter scoret vinnermålet mot Elgin City sin første kamp. “Han krysset også nøyaktig.I andre halvdel han ikke imponere så mye, men…vurderer guttene har vært vant til ulike grunnforhold i Amerika, og at de ikke hadde helt utvinnes fra en grov passasje på reisen hjem, deres var en credit debut og lover godt for deres suksess på Pittodrie.”

Walter gjorde rimelig godt på Aberdeen, flyttet til Preston et par sesonger senere, og deretter tilbake til Betlehem og bosatte seg i USA.Alex, i mellomtiden, ble et fenomen. “Skottland i år trenger ikke ha henne vanlig vanskeligheter om utsiden riktig posisjon for i A Jackson, har Aberdeen en mann passform allerede for laud,” trill Glasgow Evening Times, et par måneder inn i sesongen. “Han er rask med god ballkontroll og en slyngete dreie som er svært forvirrende.” Ved februar 1925 var han i Skottland team og undroppable.

Hans tidligere fans tilbake i Amerika kan ha blitt provosert av hans avgang , men de fråtset i hans senere suksess. “Hvis han kan dra hjem etter at hans års erfaring i amerikansk fotball og satt skotske fans vill med sin skjerm spillet må være ganske nær perfekt i dette landet,” strålte Betlehem Globe.Facebook Twitter Pinterest Alex Jackson, Huddersfields stjerne utenfor høyre, i 1927. Foto: Bob Thomas / Popperfoto / Popperfoto / Getty Images

Etter en enkelt sesong i Granite City ble Jackson signert av Huddersfield, Som fikk sin mann – foran Bolton, Everton, Aston Villa, Sunderland og Liverpool – for en rekordavgift på £ 5.000 og en stor barfan.Før avtalen gikk gjennom Huddersfield leder og fremtid Arsenal legende, Herbert Chapman, reiste til Renton å få velsignelse av spillerens far. “Når all virksomheten hadde blitt gjort, Chapman og min far gikk til den eneste pub i byen for å forsegle avtalen med et glass Scotch,” Jackson fortalte det franske magasinet Paris Match flere år senere. “Hele befolkningen i landsbyen, på læring at slike berømte mann var i byen, gikk ned til pub for å se ham. Mr Chapman, sjenerøs som alltid, gjorde en feiende bevegelse med hånden, og inviterer alle for en drink. Og ifølge gammel skotsk skikk, alle bestilte en whisky og en halvliter øl.Mr Chapman kan ha drukket den fineste Champagne i alle Ritz Hoteller i verden, men jeg er sikker på at han aldri kjøpt en dyrere runde med drinker.”

Chapman var å dra til London snart etterpå, men Jackson fortsatte å skinne. “Han var stadig på ballen, og alltid gjøre noe med det,” Athletic News rapportert etter ett spill. “Han ble en innvendig rett, en spiss, faktisk alt som var defensiv og alt som var angrepet.”

En profil i Sports Post i 1925 snakket om en mann “født med et geni for spillet”. “Han er høy, rett som en stokk, men med fleksibilitet til en ung piletre,” skrev de. “Når fotball brisen blåse sin vei, Jackson bøyer til det arbeidet som er brakt for ham å gjøre.I det ene øyeblikket han er høy, rett, dempet; neste han er en ting av nåde, handling, brann, av…han er bare live med hver jordisk bilde som viser aktivitet. Han er lys, også. Som spiller han mangler poundage. Han slår seg ikke en bjelke på mye over 10 stein, og han er slank. Men han er som en kattunge på tærne. Hans dom stilling spill er enormt. Han bestemmer seg i et øyeblikk, og han fungerer nesten like raskt som han mener.Og hvis du tror at bildet har vært over-tegnet -. Vel, la karrieren ned neste tiåret være dommer”

I motsetning til de fleste utenfor rettigheter, som aldri forlot sin stasjon på den flanken, Jackson var glad for å komme inn enten med ballen i føttene på i påvente av et innlegg fra den andre flanken, og scoret godt over et mål hver tredje spillet over sin karriere. “Det var Jackson som først brakte hjem fullt til britisk fotball det faktum at med endringen av offside loven flere mål kan scores av utenfor menn, men det var ikke alene ved å kjøre inn i mål med ballen fra vingen at Jackson gjorde det “, skrev fotballspiller-turned-journalist Ivan Sharpe, som i 1936 ble den første noensinne FA-cupfinalen kommentator. “Han tok også opp stillingen i mål sammen med sin spiss for sentre fra motsatt fløy, og det er denne glade grunn av å være på stedet på denne måten for en sjanse senter som har gjort Jackson en trussel i hver kamp. ‘Jack in the box’ Jackson er en god beskrivelse.Han bobs opp og score så uventet “

Huddersfield vant ligaen i sin første sesong -. Sin tredje på rad, og også deres siste – og i hans fem år der de også kom på andreplass to ganger og nådde to FA Cup finalen (i 1930 Jackson scoret ni av sine 11 mål cup, alle bortsett fra å dra dem til Wembley enhånds).

i 1928 var han også den enestående medlem av Skottland siden som thrillingly slå England 5- 1, blir kjent som The Wembley Wizards. Jackson scoret stadion aller første hat-trick, og ifølge The Guardian, “skilte seg ut som den beste mannen på feltet”.På 5ft 10in han var med noen margin den høyeste medlem av en fem-mann angrep som også inneholdt den strålende Arsenal inne fremover Alex James (som scoret de to andre) og inspirert hvis ukonvensjonelle Newcastle-spissen Hughie Gallacher, som spilte sin første spillet siden tilbake fra en to-måneders forbud for å skyve en dommer i et bad. Facebook Twitter Pinterest Englands keeper, Ted Hufton, dykker i et forgjeves forsøk på å stoppe en Alex Jackson skutt under Skottlands 5-1 seier på Wembley i 1928. Foto: Davis / Getty Images

Skottlands lag på den tiden var ofte uimotståelig.Jackson selv betraktet som en 7-3 seier i Nord-Irland neste år for å være hans fineste time – “de mest fantastiske 90 minutter av livet mitt – våre chaps beveget seg som et vakkert stykke utsøkt justert mekanisme” – men det var mange å velge mellom . Når i 1930 Football League besluttet at klubbene ikke skal være tvunget til å slippe sine spillere til å representere en nasjon, men England, besluttet en ettertrykkelig narked skotske FA å velge bare spillere basert hjemme og Jackson internasjonale karriere kom til en tidlig slutt.Han hadde representert landet sitt 17 ganger, og vant 15 av de spillene og mister bare en.

Et par uker før sin siste internasjonale Jackson spilte sin siste store kampen for Huddersfield, en FA Cup-finalen mot Chapmans Arsenal. “Det var Alex Jackson som vi fryktet mest,” Arsenal-spissen Cliff Bastin skrev om den kampen. “Dette feiende flott, happy-go-lucky Scot besatt en ubehagelig evne til dukker opp i målet, akkurat når han minst venter det. Mr Chapman konsentrert om problemet som var bekymringsfullt oss alle – hvordan vi skulle stoppe Alex Jackson.Etter den tid hadde han avsluttet vi følte rimelig sikker på at, hvis ingen av våre forsvarere hadde en off-dag, ville vi trolig være i stand til å gjøre det også.”Arsenal vant 2-0.

Den sommeren Chelsea, bare forfremmet til den øverste divisjonen som løpere opp i andre divisjon, fikk ut sin sjekkhefte og begitt seg ut på en daværende enestående (nå kjent) forbruk rangel. Gallacher, en annen Wizard Wembley, sluttet for £ 10.000 og Alex Cheyne signert fra Aberdeen. Deretter sine forhandlerne kom i Huddersfield. “Deres representanter er forstått å ha uttalt at de ville ha vært forberedt på å gi opp til £ 12 000 for Jackson hadde de ikke allerede brukt £ 20,000 på nye spillere,” rapporterte Yorkshire Post.Det ville ha vært en britisk rekord avgift, men etter tre faste dager med samtaler og med spilleren opptatt av å flytte til hovedstaden, klubbene til slutt håndhilste på £ 9500.

“Jeg ønsket en endring,” skrev Jackson “, og å bedre meg selv i en fotball og forretningssans. Jeg har ikke noe imot å innrømme med en gang at jeg følte forretningsinteressene jeg hadde i Huddersfield kunne gjentas med større prospekter i et sted som London. Det er åpenbart enorme muligheter i London, ikke bare for fotball, men for fotballspillere med forretnings instinkter.”Snart Jackson var utleier av en pub i Covent Garden, hadde en interesse i Dronningens Hotel i Leicester Square, og hadde en ukentlig spalte syndikert i lokal aviser over hele landet.Facebook Twitter Pinterest Alex Jackson varmer opp før en kamp mellom Chelsea og Aston Villa i 1930-1931 sesongen.Fotograf: Colorsport / Andrew Cowie

På denne anledningen Chelsea var i stand til å kjøpe suksess, men selv om de haltet til 12. plass i sin første sesong (mens Chapman ledet Arsenal til tittelen) Jackson var en hit, og ble den elskling ikke bare av publikum, men i styrerommet. “Da han kom var han maste og klappet i en slik grad at han hadde store privilegiet av å være den eneste spilleren tillatt i styrets rom etter kampene,” JG Orange rapportert i Evening News. “Jeg har sett ham der og snakket med ham der, og bemerket hans bemerkning at de andre spillerne ikke liker det.”

Leslie Knighton, som ble leder for Chelsea i 1932, skrev at Jackson “ble gitt privilegier som ingen andre spillere jeg har hørt om noen gang har hatt”, og at hans liv utenfor fotballen var tilsvarende uvanlig. “I alle store fotball dramatiske historie har det aldri vært en mer spennende figur enn Wandering Winger, som scoret flere mål enn mange sentrum-forwards og var absolutt en av de største trekk kortene spillet har kjent,” Knighton fortsatte. “Fotball sladder festet seg til ham som rur til et skip.Et geni – men med temperament av et geni -. Rykter fulgte ham hvor som helst”

På den første dagen i hans andre sesong ble han forbereder seg på å ta feltet når en regissør kom, stakk kampen ballen i hans hender og gjorde ham kaptein. Men hvis Jackson var fortsatt styrets elskling som sesongen begynte, var han tydelig ute av tjeneste ved sin konklusjon. Med teamet fortsatt et stykke fra utfordrende for tittelen, ble moralen i garderoben kollapser, og deretter en hendelse skjedde da siden reiste til Manchester City for deres nest siste bortekamp, ​​med Jackson sentralt involvert.

i teamet hotellet på natten før kampen Jackson bestilte en runde med drinker for hele teamet som skal sendes til rommet sitt.Dagen etter han spilte og scoret i uavgjort 1-1, men når klubbens styremedlemmer fikk nyss om hans overtredelse ble han suspendert, transfer-listet og fortalte at han aldri ville spille for klubben igjen. Facebook Twitter Pinterest Et udatert bilde av Chelsea fotballspillere prøver å hente en golfball. Fra venstre til høyre: Tommy Law, Hughie Gallacher, George Barber, Bill Russell og Alex Jackson.Fotograf: Popperfoto / Popperfoto / Getty Images

Det tiggere tro at Chelsea ville vaske sine hender av en av de store fotballspillerne i sin tid for en slik tilsynelatende trivielle lovbrudd, og klubben nektet å avsløre noen detaljer – “ Vi har ikke tenkt å begrunne vår avgjørelse, og har ikke noe mer å si om saken,”insisterte deres assisterende sekretær -. men det betyr faktisk ser ut til å være tilfelle

“jeg er lettet over at pause har kommet for jeg var ikke fornøyd i Chelsea, men på hvilken måte det har kommet er ikke hyggelig,”sa Jackson. “Jeg har sett det i alle avisene, men ikke ett ord har blitt sagt til meg av klubben.Tydeligvis de tar første anledning til å fortelle verden hva en skurk deres kaptein. Som til Manchester episoden, som gjelder flere spillere enn meg, er jeg anklaget for å ha brutt opplæringsforskrifter på Manchester ved å bestille drinker skal sendes til soverommet mitt på hotellet. Det er sant.Jeg innrømmer ansvar for bestilling av nok for en drink per mann etter at vi hadde allerede hatt en drink.”Klubbens plutselige disiplinære aksjon beløp, sa Jackson, til‘stalldøren blir boltet etter minst en hest er borte’.

på den tiden flere spillere Chelsea ble linket til Frankrike, hvor fotballspillere kan tjene betydelig mer enn £ 8 maksimum ukelønn håndheves på den tiden i den engelske ligaen. Faktisk Guardian gjennomført en rapport om det på morgenen at kampen i Manchester.Etter hvert Cheyne var å delta Nîmes (han angret på det, og kom tilbake to år senere), mens Gallacher og Tommy Law ville ha gått for hadde sine ambisiøse økonomiske krav – £ 2000 på forhånd og £ 20 i uken -. Godtatt

“Jackson var ikke den eneste spilleren som skal misfornøyd med sin andel på Stamford Bridge,” skrev Evening News. “Tenk på de menn som ville ha gått til Frankrike hadde penger de ville blitt plassert i sine banker.Hvis de hadde vært medlemmer av en lykkelig familie uten sluk fra Frankrike, som involverer som de gjorde blir stengt ute av engelsk fotball for alltid, ville ha blitt vurdert.”

Kanskje Jackson ble også propaganderte for en overføring, som flere moderne historier foreslår, men uansett hva som forårsaket falle ut var det svært dårlige nyheter. Hans kontrakt gikk ut i løpet av sommeren 1932, men klubben fortsatt holdt sin registrering, og uten deres velsignelse Jackson ikke kunne spille ligafotball for alle, hvor som helst. Men non-league klubber ble ikke dekket, så i september 1932 den største spilleren i verden signerte for Ashton National i Cheshire League.De betalte ham £ 15 i uken, nesten det dobbelte av lønnen til noen annen spiller i landet.

“Jeg skal Ashton i en måned som et eksperiment,” Jackson annonsert. “Jeg skal spille i fire hjemmekamper for en sum langt større enn noen League-klubben ville betale. Klubben nærmet meg, og jeg setter det til dem at jeg ble invitert til å spille for dem på grunn av ‘gate appell. De ble enige om. Da foreslo jeg min betaling bør være på grunnlag av ‘gate appell. Cricketspillere i Lancashire er betalt på den måten – hvorfor ikke fotballspillere? ‘En typisk skotsk idé,’ det vil bli sagt. Det er ikke skotsk: det er sunn fornuft. Jeg er i fotball fordi jeg liker spillet, men også for å gjøre mitt levende, og som alle menn, jeg vil ha mest mulig jeg kan få fra jobben min.Jeg forteller deg rett ut at med utsikter til £ 8 som en maksimumslønn i ligaen, og ubegrensede muligheter når du spiller utenfor ligaen? – vel, hva ville du gjøre”

Seks uker senere direktørene på Ashton informert Jackson at lønnen hans kjørte klubben til konkurs. “Det eneste jeg kunne gjøre var å avlaste dem økonomisk ansvar påvirker meg selv, og dette gjorde jeg med en gang. Jeg kunne ikke tillate dem å være ute av lommen over meg.”The Ashton manager, AH Jackson, lambasted Ashton publikum for deres manglende evne‘til å tilbakebetale oss for vår virksomhet i å registrere slike berømte spiller’.

i februar 1933 Jackson sluttet Margate i Kent League, som betalte ham £ 10 i uken for resten av sesongen.På slutten ble det foreslått at hvis han viste tilstrekkelig anger kan det være en måte tilbake i folden på Stamford Bridge, men han var villig til å be om nåde. “Jeg har gjort en spesiell reise for å møte Jackson en dag i løpet av denne sommeren før min første sesong med Chelsea, og etter en lang diskusjon jeg kom til den oppfatning at ingenting kunne gjøres – ingenting i det hele tatt,” skrev Knighton. “Alas er det noen oppgaver som er mer enn bare entusiasme.” Facebook Twitter Pinterest Alex Jackson i puben han klarte, Angel & amp; Crown Inn på St Martins Lane, i 1934. Foto: Associated Aviser / REX

Jackson kan fortsatt handle på hans berømmelse.Han annonserte sigaretter – “Klubber er en liten røyk med et stort spark og absolutt ikke straffer – faktisk det beste til prisen jeg noensinne har røykt, og jeg vet gode sigaretter” – og så, enda mindre tilrådelig, en bookmaker. Liga tok en veldig svak utsikt over slike aktiviteter, og ville ha forbudt ham hvis han bare hadde spilt. “Er jeg lenger utenfor den bleke enn jeg var før? Jeg er absolutt ikke verre av, “insisterte han. “Jeg har alltid hørt at jeg ikke fikk en rettferdig avtale i ligafotball.Etter min erfaring i dette landet ville jeg ikke bli lei å sette finish til min spillerkarriere “

I september 1933 giftet han seg -. En interessant-klingende affære som Jock Bell, en populær komiker i sin tid , kom med Sandy, brudens spaniel. Følgende morgen lykkelige paret dro “på bilkjøring bryllupsreise”, på vei til Paris. Chelsea var fortsatt krevende £ 4000 for sin registrering og ingen syntes klar til å betale det, så han bodde i Frankrike og spilte for Fin og Le Touquet før du gir opp på fotball sammen i en alder av bare 28. Fotografier foreslår at ved denne tiden Jackson var ikke lenger “en spiller som mangler poundage”.Hvis Jackson blir husket nå er det i stor grad på grunn av Wembley Wizards, 11 menn som spilte sammen bare én gang, men produsert en forestilling som aldri vil bli glemt. Det var et team av unikt talent, men også berørt av tragedien: James vant fire ligatitler og to FA Kopper med Arsenal, men døde av kreft på 51; Gallacher var 54, en konkurs alkoholiker, da han kastet seg foran et tog i 1957.

Begge overlevde i Gay Cavalier. Under andre verdenskrig Jackson kjempet i åttende hæren i Nord-Afrika, og etter å ha blitt skadet i Libya sluttet seg til Pioneer Corps.I 1940 laced han opp støvlene igjen, for et spill mellom Hæren og Luftforsvaret. “Løytnant Jackson er kanskje ikke fullt så slank som i sine leker dager”, en soldat sa, “men han gjorde oss alle gni øynene med sin uncanny kontroll over ballen.”

På slutten av krig han utvidet sitt opphold i Afrika, og ble tildelt Suez Zone. I november 1946 ble han kjører en lastebil nær sitt utgangspunkt når han mistet kontrollen og veltet, lider alvorlige hodeskader. Han var død før han nådde sykehuset. Den største spilleren i verden, eller Major AS Jackson som han var da kjent, er en av 1.205 soldater begravet i Fayid krigskirkegården, Egypt, hans grav som unremarkable som sin beboer var enestående.Facebook Twitter Pinterest

Jackson og hans kone Grace hadde tvillinger, kalt – med en oppsiktsvekkende mangel på originalitet – Alex og Grace (det er en veldig rørende familie video på YouTube som viser familien alle sammen). Tvillingene var ni år da faren døde. En dag i forrige uke ringte jeg Grace og spurte om hennes far. “Min mor fortalte oss at han hadde en fantastisk personlighet, veldig snill,” sa hun. “Han likte alle de tingene hun likte. Han var en familiemann på hjertet, han elsket hunder, var han en varm mann. Og jeg vet ikke, etter å ha vært en fotballspiller, og deretter i militæret, hvordan han ville ha slått seg ned til en vanlig, dagliglivet. For mange år folk pleide å snakke med meg om ham.De vil si at han hadde en stor personlighet, og at folk virkelig elsket ham. Og det var alltid veldig hyggelig for meg å høre, som en datter som aldri egentlig kjente ham i det hele tatt.”