‘Dette er ikke en skjønnhetskonkurranse’: den seriøse racing reinsdyr

reinkappkjøring foregår langs en 1000-meters bane, ofte på en frossen innsjø, sleper en jockey på ski. Løpene er raske og tidvis grov, og mens mange foregår i små landsbyer foran beskjedne folkemengder av lokalbefolkningen og reindrifts entusiaster, det siste løpet i Inari, som tilbyr en € 3000 premie kan trekke publikum på opp til 2000 personer.

Erkki Orre, 72, og hans rein, er trening i gang. Orre, som bor i Rovaniemi, har jobbet med dyrene siden 1988 og har hatt en viss suksess i de store mesterskap løp, med sin stabile dobbelt plassere andre og når tredje i kongens løpet. Facebook Twitter Pinterest Reinsdyr er notorisk skvetten og instinktivt løpe fra mennesker.Fotograf: Carol Brown-Leonardi

Men for den gjennomsnittlige rein trener, utfordringer og farer er svært forskjellige fra de overfor en veddeløpshest stabil. For en, kan en mester prospekt bare vandre ut i den arktiske sommeren hvis han eier er spesielt uheldig.

Det er en skuffelse at Orre nå står overfor. I år hadde han håpet å sende to utfordrere for konkurranse. Tumma er klar til å gå, men Muksis vil bare konkurrere om han kan bli plassert.

Reinsdyr, som stort sett oppvokst i Lappland for deres kjøtt, slippes ut i skogen til fôr i sommermånedene og deretter rundet opp for vinteren.I år Muksis, som i fjor kom på andreplass i kongen, kom ikke tilbake i løpet av høsten round-up.

Den semi-vill natur av rein gjør trening og racing dem vanskelig for sine eiere. Dyrene er notorisk skvetten og instinktivt løpe fra mennesker, så de trenger å bli tamme før de kan trenes.

For å ta et godt løp reinsdyr, eiere vil holde et øye med den unge mannlige av flokken for tegn på at de kan være gode løpere. En lang rygg og ben og muskuløs fysikk blir ofte sett på som tegn på at de kan være rask. De utvalgte er så tamme – knyttet til poster i nærheten av huset og matet for hånd – slik at de blir mer komfortable med menneskelig samhandling.Men det kan ta måneder med arbeid og utgifter for å trene dem, uten å vite om investeringen vil lønne seg.

“Når reinen er noen år gamle, de vil begynne å rase det og se hvor god det er,”sier Dr Carol Brown-Leonardi fra Open University, som har forsket på reinkappkjøring i Finland. “Reindrift er big business i denne delen av verden. Så de kan kaste bort penger fordi de investerer i en rein de er ikke sikker på om. Det er litt av en gamble på magefølelse og instinkter. Det finnes ingen reelle kriterier på hva som gjør en god reinsdyr.”Facebook Twitter Pinterest Reinsdyr løpene er viktige kulturelle begivenheter i Finland.Fotograf: Carol Brown-Leonardi

“Du kan ikke si hvilke som kan være bra for racing. Reinsdyr kan se fin og vakker, men da være treg. Dette er ikke en skjønnhetskonkurranse “, sier Orre.

Orre begynner å trene dyrene sine når de er tre år gammel. Først lærer han dem til å gå sammen med ham, da, et år senere, vil han begynne å trene dem i fart, kjøre snøscooter bak reinen.

“Vi starter treningen på denne tiden av året, og våren vi vite om vi har fått en ny racer.Når vi har en racer Jeg trener tre ganger i uken “, sier Orre.

I tillegg til å være spennende å se på, de løpene er viktige kulturelle og samfunnsarrangementer, spesielt til de innfødte samene som vert den kongen løp i Inari.Green er bra for planeten, men det er ikke gå for rein Les mer

“det har alltid vært en av de grunnleggende ferdighetene å kunne kjøre en rein. Det er konkurransedyktig og finske folk er gale om racing.Jeg tror det viktigste er at det er et fellesskap ting, å gjøre noe sammen, å bære på en tradisjon,”sier Sanna Kärkkäinen, administrerende direktør i Visit Rovaniemi.

Kärkkäinen sa at mens løpene hadde lenge vært “meget godt bevarte hemmeligheter”, turister var begynt å komme fra utlandet i større tall for å se dem.

“Vi har mange besøkende fra Kina, Australia, Japan, Singapore, USA,” Kärkkäinen sa . “Men britiske reisende er fortsatt en av de største gruppene vi mottar hele året.Den mest kjente av løpene er Rovaniemi, og folk allerede vet om det, spesielt hvis sprint race skjer i midten av byen – det er noe helt unikt og fantastisk, folk elsker det. Dette er noe helt unikt og reinsdyr er slike sympatiske dyr, de er nesten menneskelig.”