En kort guide til … den kompliserte rivaliseringen av Midlands fotball

Som Oscar Peterson Trio får vi forespørsler. Og her er leseren Grant Tennille i North Carolina med en annen banebrytende musikalsk referanse, sikker på å gå ned med en storm med popplukkerne i internettalderen. “Det ville være morsomt å lese om Midlands, og alle rivaliene i. Jeg mener, alle i USA vet at Robert Plant er en massiv Wolves-fan, men utover det…”La oss begynne med å splitte regionen nedover i midten. For å gjøre det enkelt deler vi Midlands i to halvdeler, basert på Storbritannias regjeringens nomenklatur for territoriale enheter for statistikk.Så vi vet at Stoke egentlig ikke er i West Midlands, men bare i dag går vi med European Office for Statistics.

De store klubber i East Midlands er to-time europeiske cup-vinnere Nottingham Forest , 1970-liga sensasjoner Derby County, og nåværende Premier League ledere Leicester City.Også i regionen: Notts County, den eldste profesjonelle klubben i verden og laget som har svart-hvitt-stripede skjorter inspirert Juventus; Chesterfield, som hadde gjort 1997-finalen i finalen som et tredje lag, hadde det vært mållinjeteknologi da; Northampton Town, som på 1960-tallet gikk fra de laveste til høyeste avdelinger av tiden, Fjerde til Første, og helt tilbake igjen; og Mansfield Town, som ikke bryr seg om nærliggende Chesterfield mye, men holder seg til seg selv.

Nottingham Forests største rivalisering bør med rettigheter være med Notts County, et steinkast unna i byen, over elva Trent. Men paret spiller sjelden i samme divisjon, så det meste av opprøret blir reddet for Derby County.Forest og Derby bekjempe East Midlands derby (og ja, kaller det Derby Derby ville bare forveksle ting unødvendig) .Brian Clough og Nottingham Forests mirakel Les mer

Deres rivalitet i dag er hovedsakelig formet av karrieren av Brian Clough, som klarte Derby til 1972 ligatitel og semifinalen i European Cup den følgende sesongen. Det var alt svømmende til Clough hadde et argument med formann Sam Longson over nøklene til kontorpudelskapet – OK, det var litt mer komplisert enn det, men ikke mye mer – og avgitt. Etter unsuccessful men fabled sabbaticals i Brighton og Leeds, Clough rocked opp på Forest, leder laget til forfremmelse, liga tittelen, og to europeiske cups. Clough vant et par League Cups på slutten av 80-tallet med Forest, og ble pensjonert i 1993.Forest har ikke vunnet et stort trofé siden han dro, selv om Derby landet 74-75 ligatittelen under Dave Mackay (som gjorde flere endringer i Cloughs lag enn han noensinne ble gitt kreditt for av nøytralet, men det er en annen historie). Facebook Twitter Pinterest Forests Viv Anderson (venstre) og Gordon Hill i Derby County konkurrerer i East Midlands derby i 1977. Foto: Colorsport / REX Shutterstock

Paret konkurrerte 1898 FA Cup-finalen, skjønt. Derby var de varme favorittene, etter å ha slått et par Midlands-rivaler – holdere Aston Villa og Wolverhampton Wanderers – i tillegg til Merseyside-duoen i Liverpool og Everton. Forest, derimot, hadde vært mottakerne av en heldig tegning, West Bromwich Albion deres eneste topp-motstand mot ruten til finalen.Derby hadde også doblet over Forest i ligaen, vinner 4-3 unna og dunket de ikke-så-tricky-Trees 5-0 på Baseball Ground på mandag før finalen. Sikkert nok gikk Forest enkelt ut 3-1 vinnere og løftet sin første FA Cup.

Uansett, vi har gått bra av piste her. Skogen er ikke helt enamored med Leicester heller, og vice versa. Den tilstanden som kanskje eller ikke har sine historiske røtter i Forests 12-0-seier over Leicester i 1909, som fortsatt er Foxes mørkeste dag, men kan forklares bort, fordi hele laget fortsatt er halvt kuttet etter en spillers bryllup natten før.Leicester beholder også en pott på rullende kjele for Derby, og de har hatt det bedre av den rivaliteten i de siste årene: fire mål i de første 15 minuttene av en 4-0 vinner Premier League tilbake i 1998, fremtiden Liverpool angriper Emile Heskey stjernemannen der, og en 2-1 vinner First Division-kampanjespillet i slutten av 1994, klubblegenden Steve Walsh, to-mål-helten. Joy of Six: enkelte årstider i solen | Scott Murray Les mer

Tid til å gå vest, men før vi reiser, er alle som er interessert i Northampton Towns Swinging Sixties – en historie som inneholder kapteinen til Wales-verdensmesterskapet i 1958, Barcelona, ​​seire over West Hams fremtid VM-vinnere og, enda viktigere, lokale rivaler Aston Villa – burde lese denne gamle Joy of Six.

The West Midlands, da. Et større utvalg av store navn her.Beemoth, om rivaliserende fans liker det eller ikke, og uansett hvordan de gjør akkurat nå, er Aston Villa. Også fra Premier League: Stoke City og West Bromwich Albion. Store klubber som jobber i Championship nå: Birmingham City og Wolverhampton Wanderers.Og andre ligaer bekymringer: Coventry City, vinnerne av 1987 FA Cup og scorers of the greatest ever Cup finalemål; Walsall, hvis 2-0 FA Cup vinner over den berømte Arsenal i 1933, anses fortsatt av mange for å være det største støtet i konkurrentens lange historie; Shrewsbury Town, hvis stripe ble sportet av Derek Smalls i This Is Spinal Tap (en annen for Grant Tennile der); Port Vale, Stoke s nedre league city rivaler; og Burton Albion, som holdt Manchester United til en goalless-tegning i 2006-FA-cupen mens et non-league-lag.

Vi kunne tegne et kart over alle rivaliser mellom klubbene, men det ville gjøre Gravelly Hill Interchange ser ut som Route 66. Rom og tid forstyrrer oss til de større rivaliene.Vi starter i Englands andre by, og den ganske intense brouhahaen mellom den generelt mer blå kragen Birmingham City og Aston Villa, som trekker noe av deres støtte fra godt til å gjøre områder av byen som Sutton Coldfield. Villa, den større klubben (beklager Blues), har registrert flere seire i Second City derbyen. Men på den annen side har Birmingham noen få trofeer å vise for det. De slo Villa i finalen i 1963 League Cup for å vinne sitt første noensinne store trofé, Ken Leek deres to-mål-helten i en 3-1 samlet seier over to bein. Så i desember 2010 scoret Nikola Zigic sent på St Andrews for å slå Villa i League Cup kvartfinalen; De fortsatte å vinne sitt andre store trofé mot Arsenal i 2011-finalen. Facebook Twitter Pinterest

Denne ene har ganske dårlig tid, men.Spør de fleste folk om det første de tenker på når den andre byen derby er nevnt, og det blir september 2002, det første spillet mellom de to sidene i 15 år, forsvarer Villa-forsvareren Olaf Mellberg ballen til keeper Peter Enckelman, Den uhøflige nettminneren lar det rulle inn i nettet. Bedlam. Enckelman måtte da takle en Blues-fan som løp på banen og kom rett opp i grillen. Duckel kunne ikke ha skylden Enckelman hvis han hadde slått fanen – profesjonelle sportstjerner pleier å være litt hendigere enn oafs full av ale og paj – men keeper beholdt en rolig verdighet i møte med ekstrem provokasjon. OK, verdighet er sannsynligvis feil ord, men du får poenget.Han gjorde ikke gjengjeld, og viften ble kastet i krukken for å avkjøles. Enckelman fortsatte å leke bra i de neste seks månedene, gjenopprette sitt rykte, bare for å gjøre en kanskje verre blunder når Villa møttes Birmingham igjen, flasket ut av en ledet backpass og tillot Geoff Horsfield å rulle ham og rulle ballen i et tomt nett. Sssh, ingen nevner Enckelmans tur til Cardiff i 2008 FA Cup-finalen, mannen har lidd nok.

Over til West Bromwich Albion, opp veien fra Birmingham. Historisk ble deres animasjon lagret for Villa, denne går en lang vei tilbake. De to lagene bestred finalen i 1887, 1892 og 1895 FA Cup. West Brom var gode favoritter for første, men ble beseiret 2-0, og tapte stedet helt etter at Dennis Hodgetts scoret en ubestridelig åpen fra en offside-posisjon.Etter å ha ventet dommeren å slutte å spille før Hodgetts nettet, eller i det minste regnet målet, kastet Baggies et tre-minutters tantrum. Dommeren fløy ikke. De spretter aldri.

Fem år senere var det Villa’s tur som varme favoritter. Sikkert nok gikk resultatet igjen på den andre veien, West Brom slo sine Midlands rivaler 3-0. John Reynolds var mann i kampen, og ble absurd anklaget av sitt eget styre for bare å sette et skifte på de store hendelsene, i håp om å få en overføring. Reynolds, forståelig nok piqued, igjen i høy dudgeon. Ingen gjetninger som han signerte for: Ja, Villa.Også plumping for “bugger denne” alternativet var Villa keeper Jimmy Warner, som forlot England for godt etter å ha blitt anklaget for å kaste Cup-finalen med vilje, med stor innsats på West Brom.

En annen tre år på, og 1895-finalen ble avgjort i løpet av første minutt, ballen pinballing rundt Albion området og clanking av en overrasket John Devey. Reynolds var i Villa-vinnersiden, et faktum som formodentlig ble notert av Baggies-styret.Villa så stolt satt FA-cupen på skjermen i den lokale skomakeren William Shillock, bare for at den skulle bli stjålet og aldri sett igjen, smeltet ned for mynter.

West Brom liker også låsende horn med Wolverhampton Wanderers , og denne rivaliseringen – Black Country derby – har trolig erstattet Baggies-Villa en, bare fordi lagene, som begge har brukt mye tid på toppflyet de siste tiårene, møtes oftere.

< p> Men til tross for at det først og fremst var et underordnet fenomen, kom signaturperioden tilbake i 1953-54. West Brom var under åk av Vic Buckingham, en trener sterkt påvirket av det berømte Ungarn-laget som slo England 6-3 og 7-1 og burde ha vunnet 1954 VM.Buckingham ville fortsette å trene Ajax og Barcelona, ​​men akkurat nå gikk han for den engelske ligatittelen, og hans West Brom-lag kom innenfor et hårs bredde for å bli 20. århundrees første liga og FA Cup-dobbeltvinne. West Brom var et fint pass-and-move-lag. Ronnie Allen og Johnny Nicholls hadde scoret 55 mål mellom dem i mars, og tittelen så på. Men skader scuppered sine sjanser, de smuldret på innkjøringen, og ble pipped på posten av en mer taktisk prosaisk side: Wolves. West Brom vunnet koppen det året, i hvert fall mens Wolves fortsatte å dominere resten av tiåret sammen med Manchester United.

Så der har du det. Eller i det minste noe av det. Villa og Coventry kommer ikke på.Birmingham misliker Wolves, Stoke har ikke mye tid til Wolves eller West Brom, Birmingham og West Brom ikke tankene hverandre for mye, Walsall får noen for mange patroniserende pats på hodet for egen smak, og alle har det i for dårlig gammel villa – noe hjulpet ikke i moderne tid av det faktum at noensinne populære PM David Cameron er blant sine fans (eller så hevder han). Ja, vi har bare bare skrapet overflaten her. En spesiell Thanksgiving hat-tip til Matthew Lutz, helt fra ATV Land, for hans hjelp med denne artikkelen. Og hvis du har noen emner du vil dekke for fremtidige felt Notater, noter til scott.murray@theguardian.com