FIFA-skandale: USAs verdipapirkommisjon undersøker bedriftsforbindelser – rapport

Amerikanske verdipapirregulatorer undersøker oppførselen til flere selskaper med lenker til FIFA eller andre fotballorganer som er fanget i en stor global korrupsjonsskandale for å se om det var mulig brudd på amerikanske forbrytelseslover, ifølge en rapport.

Separat er lederen av Bolivias fotballforbund, Carlos Chavez, arrestert på grunn av korrupsjon i forvaltningen av økonomi knyttet til sporten, ifølge landets offentlige anklager.

P> Amerikanske og sveitsiske myndigheter gjennomfører en omfattende undersøkelse av bestikkelser som involverer fotballtjenestemenn, markedsførere og ulike selskaper.I slutten av mai anklaget USA 9 fotballtjenestemenn – de fleste av dem hadde stillinger i FIFA – og fem ledere for en rekke lovbrudd relatert til mer enn 150 millioner dollar av påståtte bestikkelser og tilbakeslag.

SEC-sonden senteret på Børsnoterte selskaper som har vært involvert i fotballkontrakter, som atletisk sko og sportswearfirma Nike, sa Reuters-kilden, som ba om ikke å bli navngitt på grunn av undersøkelsens ikke-offentlige karakter.

Nøyaktig omfang av sonden og navnene på andre selskaper som ble gransket, kunne ikke læres, sa Reuters.FIFA til å endre VM-budsregler for å redusere risikoen for utviklingsmøter Les mer

Selv om Nike ikke har blitt spesifikt kalt eller belastet for noen feil, ble selskapet feilet i skandalen da amerikanske anklagere i anklaget beskrev bestikkelser Og kickbacks i forbindelse med en landemerket 1996-avtale i Brasil. Beskrivelsen av $ 160m, 10-årig avtale signert av “Sportswear Company A”, matchet detaljene i Nike’s avtale om å bli leverandør av skotøy og klær Og sponsor av det brasilianske nasjonallaget, som på den tiden var den mest vellykkede i verden. I en uttalelse på fredag ​​sa en Nike-talsmann at selskapet “er forpliktet til å samarbeide med enhver offentlig undersøkelse Inn i Fifa-saken “. I slutten av mai sa Nike at regjeringen ikke hadde påstått at den overtrådte loven eller med vitne deltok i et tilbakekallingsprogram.Facebook Twitter Pinterest Fifa verre enn mafia, sier amerikansk senator.

Lovens kjernebestemmelser om bestikkelse gjelder bare for utbetalinger til myndigheter eller myndigheter. Den brasilianske fotballforbundet (CBF), som undertegnet 1996-avtalen med Nike, er en privat organisasjon.

Men loven inneholder et selskapsbøker og krav til registrering som gjelder for andre typer ulovlige betalinger – slik Som kommersiell bestikkelse – det kan ikke være relatert til regjeringens korrupsjon.

En bestemmelse i FCPA forbyder selskaper å foreta falske opptak av bestikkelser som legitime forretningsutgifter.Fifa må gjennomgås av uavhengig organ – Transparency International Les mer

Samtidig, i tilfelle forfulgt av bolivianske anklagere, er Chavez, som også er kasserer i det sydamerikanske fotballforbundet, Conmebol, arrestert på Mistanke om svindel i tilfelle et fond satt opp for familien til en fan som døde i en internasjonal kamp i Oruro i 2013, rapporterte det bolivianske nyhetsbyrået ABI.

Ifølge ABI Vifterfamilien har aldri mottatt noen penger fra det fondet. Amerikanske og bolivianske myndigheter var utilgjengelige for umiddelbar kommentar om at arrestasjonen hadde noe å gjøre med den amerikanske korrupsjonsundersøkelsen til verdensfotballens styrende organ FIFA og tilknyttede organisasjoner , Som Conmebol.

Offentlige anklagers kontor sa også at den arresterte generalsekretæren i den bolivianske føderasjonen, Alberto Lozada.

“Anklagene som blir undersøkt er kriminell organisasjon, legitimering av ulovlig overskudd, Den uberørte bruken av innflytelse…og svindel, sier Bolivias advokatadvokat, Ramiro Guerrero.

Guerrero sa at mer enn 40 personer hadde vitnet så langt i løpet av undersøkelsen, som begynte 1. juni.