Jason Mifsud og Fitzroy Stars: En mann på oppdrag i en klubb som betyr så mye

Fra 2007 var Mifsud, 42, den mest senior aboriginal administrator på AFL. Jobben har endret seg gjennom årene, men i hovedsak var han ansvarlig for å drive urfolk og flerkulturelle programmer. Det er en posisjon som ga ham stor innflytelse, men også med stor kontrovers. Mifsud etterlater en organisasjon som har økt aboriginal deltakelse på både grønt og administrativt nivå, etablert flerkulturelle og urfolksrunder, og introduserte den indianske rådgivende gruppen.Likevel var det også en kaotisk seks ukes periode i 2012 hvor han knuste spektakulært med flere høyprofilerte spillere og trenere i løpet av rase, utstedt en offentlig unnskyldning til den tidligere Melbourne-treneren Mark Neeld, tilbød sin avgang til AFL og hadde senior aboriginal Spillerne Dean Rioli og Michael Long kaller for å ha sparket.

Mifsuds karriere i AFL-systemet, både som spiller og administrator, ble booket av to av de viktigste øyeblikkene i australsk sport. Tatt av St Kilda i 1993s pre-season-utkast, satt han sammen med trenere og andre reserver på Victoria Park da Collingwood-fansen slengte rasistisk overgrep på sin lagkammerat Nicky Winmar, og spurte Winmar om å vende seg til publikum, løfte sin genser og pekte Defiantly til hans svarte hud.Og så i 2015, så Mifsud som fans, ubarmhjertig, oppmuntret Adam Goodes til pensjonering. I begge tilfeller så han traumer opplevd av mennene vekk fra kameraene og footy-feltet. Hvis du er født i det aboriginale samfunnet, er du født i politikk. Det er ditt valg hvis du vil spille det eller ikke.

Som Mifsud og jeg spiser lunsj på det lange bordet i foajéen, henger en stor, fargerik veggmural over hodene våre. Titled The Game That Made Australia, viser det flere kjente bilder av australske regler fotball siden 1858 – en ruck duell mellom Ron Barassi Senior og Polly Farmer; Winmaras ikoniske stativ på Victoria Park; Et håndtrykk mellom to kapteiner på bakgrunn av et bilde av den australske landsmassen.På toppen av veggmaleriet trekker et grønt footy-felt sømløst inn i den røde, røde jorden av en outback-oval.

Enheten som veggmaleriene skildrer, er selvfølgelig en stor øvelse i mytologi. Prøv som det kanskje, footy har aldri helt avstemmet svart-hvitt Australia. Noen, som Mifsud, hevder at det har gjort bedre enn de fleste: det er den urfolksrunde, en bedriftsinfrastruktur for å oppmuntre aboriginale spillere og administratorer, mens NITV-programmet The Marngrook Footy Show gir autoritet til teorien om at australske regler fotball kom fra Aboriginal game marngrook.Fitzroy Stars interactive

I likhet med Redfern All Blacks rugby league club i Sydney, er Fitzroy Stars en fremskritt organisasjon, et sosialt lim, en bastion av stolthet og positivitet og et nettverk for sysselsetting, Helse og emosjonell støtte.Sir Douglas Nicholls Oval, klubbens hjemmebane i Thornbury, er også hjemsted for Aborigines Advancement League, en av de eldste aboriginale organisasjonene i staten. Klubbhuset er en felles plass, og onkel Alf Bamblett var president for begge institusjoner til han passerte i 2015. Til tross for at han befant seg utenfor forstaden, forblir stjernene en del av sjelen til Fitzroy – et varig symbol i en gentrifiseringsalder. Som rapperen Briggs sang i åpningslinjen i hans 2015-treff, kom barna tilbake: “Jeg er Fitzroy, hvor stjernene er.” I oktober 2015 ble Mifsud annonsert som ny leder av Fitzroy Stars.Sesongen starter 9. april. “Jeg går bare tilbake til coaching fordi det er stjernene,” sier han. “Jeg ville ikke ha gått noe annet sted.” Facebook Twitter Pinterest Aboriginale farger er sett på en campingvogn på Stars ‘base i Thornbury. Foto: Paul Jeffers for Guardian

“Denne helgen handler ikke om footy,” Mifsud kunngjør til sine spillere, “dette er alt annet enn footy. Dette er ikke bare en footy leir, det handler om samhold og sammenheng. Vi er heldige å ha en mulighet til å tilbringe tid denne helgen. Jeg tror ærlig at det er det beste for oss som en gruppe av individer å være der for hverandre i denne virkelig utfordrende omstendigheten. “

Starters 2016 sesong har begynt med beklager virksomhet. En av spillerne døde i midten av februar.Hans begravelse er på ettermiddagen den første dagen i pre-season camp, ut på Cummeragunja-oppdraget nær Shepparton. Aboriginal menn er fire ganger mer sannsynlig å begå selvmord enn ikke-aboriginale menn, og tapet har truffet spillerne hardt.

“Du vet hvordan jeg føler om sårbarhet,” sier Mifsud. “Hvis vi trenger å gråte, klemme, le eller trene, vil vi gjøre alt vi kan for å komme igjennom helgen.” På bilturen hjem fra trening, kaller Mifsud en av spillerne for å sjekke at han er OK, og forsikre ham om at han Kan ringe når som helst han trenger.Hans jobb på stjernene vil bli vurdert på langt mer enn resultater på feltet – det er en bredere pastoral rolle på spill. “Når du er i en aboriginal footy klubb, handler du i realiteter, ikke statistikk,” sier han ganske enkelt. “Jeg ser ikke disse guttene som statistikk.” Det er mange lærbare øyeblikk i footy som er helt overførbare til livet. Fitzroy Stars er en blanding – noen av dem er tidligere AFL-spillere, noen Skal spille VFL fotball, et par av de unge blokkene er sikte på det aller beste, mens andre fortsatt er av mer beskjedent talent. Mange av dem er knyttet til klubben av historie, minne og blod – de gjenværende etternavnene er Brown, Bamblett, Edwards, Austin, Saunders, Briggs, Murray og Thorpe.

Mifsud har for det meste arvet denne truppen, og Det er et kalejdoskop av personligheter for ham å håndtere.Slik som kapteinen Djaran Whyman, den tidligere Nord-Melbourne-spilleren som refererer til seg selv som “all action”, slutter aldri å glemme og har en encyklopedi av en-liners til hans disposisjon. Slik som Lionel “Jacko” Proctor, den tidligere Richmond-spilleren som alltid setter sin kropp på linjen for klubben. Slike som Coree “Coz” Thorpe, hvis familiehistorie er sammenflettet med klubben, og som fører med et stille eksempel. Eller Jai Burns, den harde mannen med en jernkonstitusjon, som kan få deg til å føle deg 10 ganger sterkere bare ved å se på deg.

Det er flere. Luke McKeown, en ingefærhårig psykologs drøm som smeder ansiktet i blått sink før han trener og har en endeløs strøm av avvikende historier, hver og en utrolige enn den siste. Matt Seadon, den sterke unionisten med et smil som vil være Mifsuds assistent trener.Rivva Karpany, en talentfull kulturdanser fra Sør-Australia som har kommet over fra Port Adelaide Magpies denne sesongen for å prøve å gjøre det til VFL. Alister Thorpe, som skrev et akademisk papir om viktigheten av klubben til samfunnet. Kyle Lambley, den minste og yngste spilleren i gruppen som ikke sier mye, men når han gjør det, snakker med autoritet og selvtillit som tyder på hans alder. Gary Saunders, en gjennomtenkt blokk med en Mr. T haircut som bidro til å omskape den ikoniske Koori-veggmaleriet som fronter Sir Douglas Nicholls Oval. Og selvfølgelig Mungara Brown, den umulig-å-ignorere ballen av energi som trives på konkurranse og scrimmage, enten det er i fete eller i samtale.Facebook Twitter Pinterest Mifsuds kostnader lytter nøye til et lagmøte i en sesongbasert treningsøkt på Stars ‘hjemmebane i Thornbury. Foto: Paul Jeffers for Guardian

Mifsud søker etter ledere. “De tekniske delene er ikke så harde,” sier han over en ettermiddags treningsøkt, “men hvordan inspirerer du en kollektiv visjon og ubrytelig tro? Det er mange lærbare øyeblikk i footy som er helt overførbare til livet. “

Han delegerer jobber til spillere, støttepersonell eller hyrede hender, og stikker deretter fast til sin egen rolle. Når spillerne filen inn i Anglesea YMCA på fredag ​​kveld, kommer mange direkte fra begravelsen.Mifsud foreslår at en røyke seremoni finner sted for å rense de dårlige ånder, og spør en av de eldre aktørene, Alister, for å gjennomføre saken. Han forlater opplæringsborene til Aidan Grimes, en irsk trener som vanligvis jobber med profesjonelle idrettsutøvere, men fortsetter å komme tilbake til stjernene fordi de er den beste gruppen av spillere han har jobbet med.

Mifsud driver treningsøkten, men anlister Anita Schmidt, en ung, nyutnevnt styrke og kondisjonstrener for å drive oppvarmingen. En hvit kvinne med liten tidligere erfaring med aboriginals, marcherte Anita med Mifsud på Invasion Day og har blitt omfavnet helt av spillerne.Denne økende kjønnsbalansen er ikke en token-innsats – 66% av styremedlemmene er kvinner. Denne pre-season-leiren inkluderer både fotballspillere og nettballere for første gang, og klubben er nå kjent offisielt som Fitzroy Stars Football and Netball Club .

Mifsud har coaching menn i mer enn 20 år. Mellom 1994 og 2008 vant han premierships på Caramut, Koroit og Beaumaris, og jobbet kort på AFL-klubbene St Kilda og Western Bulldogs. Leading by example har vært en pågående egenskap – ved 21 år, i sin første senior coachingjobb, ledet han Caramut til klubbens første flagg i 27 år, sparket en hel del 211 mål i sesongen. På søndag i pre-season camp, kjører vi fem kilometer opp og ned en bratt strekning av Great Ocean Road. Jai leder, naturlig nok, fulgt tett av Kyle, Djaran, Rivva og Coz.Hver runde jeg passerer Mifsud, som kaller navnet mitt “fotball-Joe” og forteller meg å fortsette å løpe. Til tross for hans dodgy kne, fortsetter han å pinne seg opp og nedover banen.

Koolyn Briggs, et ungt midtveis fremover, sliter, og Mifsud svinger rett ved sin høyre skulder og snakker ham hele veien gjennom løp. Etter avslutningen slutter vi tilbake langs sporet til leiren.Jeg snakker med Jikola Whyman, en ung flyger som ble med i stjernene i fjor, så han kunne vinne et flagg med sin onkel Djaran. “Andre trenere kan nettopp ha sett oss løpe,” forteller han. «Jeg tror Koolyn sikkert ville ha gitt opp hvis Jason ikke har presset ham på den måten.»

Tilbake i forandringsrommet spør jeg Mifsud hvordan kneet hans holdt opp. “Når du har fått litt erfaring, lærer du å endre spørsmålet,” svarer han. “I stedet for at det er” hvordan skal jeg gjøre dette løp? “Blir det” hvilket eksempel legger jeg ved å stoppe? “Koolyns prestasjon er viktigere…i siste instans betyr et dårlig kne ingenting mot det.” Facebook Twitter Pinterest Fitzroy Stars tar deg med på deres grusomme pre-season treningsleir.

Mellom kommandoen kryper langs stranden, lagbinding øvelser og lange løp på lørdag og søndag, setter Mifsud en stund på lørdag kveld for å snakke Om verdier.Under en av lagene kryper kommandoen på lørdag ettermiddag, da vi kanten sakte langs stranden som er dekket av sand, armer som brenner og nesten på brytepunkt, belter Mungara plutselig klubbens sang. Det sporer oss alle sammen, og skaper umiddelbart mulighet for Mifsud å snakke om ledelse og kulturens rolle på idrettsområdet. Hans latinske motto, concilio, som betyr “som en”, erstattes snart av Rivva, som foreslår kuma kaaru, et ord fra Kaurna-språket som betyr “ett blod”.Mifsud forteller deretter historien om krigskriget som ble kjent med Sydney Swans-spilleren Adam Goodes.

“I utgangspunktet kom krigshjelpen ut av stuen min,” forteller han til spillerne. “I 2009 tok vi Flying Boomerangs under-15-utviklingssiden til Papua Ny-Guinea, og en av tingene som sprang ut, var hvordan deres mobbo bringer sin kultur til liv gjennom dans, sang og språk.

“Jeg sa,” vi må gjøre noe “. De unge guttene fra Flying Boomerangs kom opp med denne dansen som inneholder flere språk, og de utførte den til AFL All-Stars.

“Goodesy kom opp til meg og sa” onkel, jeg vil snakke med guttene “. Han spurte guttene om de kunne lære ham dansen.De tilbrakte en dag med å lære det, Under-15-årene som lærte disse eldre profesjonelle spillerne, og i slutten ble Goodesy følelsesmessig. Han sa stort sett, “takk for at du ga meg krigskrytet – det kommer til å bli en dag da jeg betaler deg tilbake”. Da så vi selvfølgelig hvordan det knuste splittet nasjonen. “Fitzroy Stars: Melbournes eneste aboriginal footy club – på bilder Les mer

” Jeg kan fortelle deg at det ikke er noen annen sportsklubb som har denne samtalen akkurat nå. Dette kan være vårt øyeblikk for å forlate fotsporene våre for fremtiden. I løpet av 100 år, når dette blir vedtatt som en australsk fotballkrigskryt og utført av alle, kan alle barnebarnene si at Fitzroy Stars var den første knockabout forstadsklubben for å gjøre det.Mens AFL-klubbene er bekymret for sine protokoller og hva deres fans kan tenke…spiller vi vårt første spill den 9. april. “

Stille fyller rommet. Mifsud forteller spillerne at det er deres beslutning, og ber om deres tanker.

Hva tenker de ikke-innfødte guttene? Spør Coz umiddelbart. “Jeg kaller Luke, min brorboy, men noen medlemmer av laget kan ikke koble til krigskrytet. Dette er vår klubb, dette er vår kultur, men det spiller ingen rolle om du er svart, hvit, rød eller grønn, du er en del av oss. “

Luke, den røde hodet whitefella , Savner knapt et slag. “Vi ble med i denne klubben fordi vi elsker å være med blackfellas,” sier han. “Det er helt strålende.”

Resten av gruppen er alt på ideen, men er enige om å utvikle sitt eget krigsskrik som passer til Fitzroy Stars.Koolyn, som spilte med Flying Boomerangs og var sangmannen under en krig, ropte på turné i Sør-Afrika, forteller at gruppen som utførte det før kampen, fikk ham til å føle seg “ustoppelig”. Rivva, en dyp kulturell mann som også har vært en sangmann under et skolekrigskryss, er enig. “Du føler deg sterk og åndelig,” sier han, “du gjør det brorskapet – etter at vi gjorde det, følte vi oss så nært.”

Og så er det bestemt. Fitzroy Stars vil bære samtalen startet av Adam Goodes i Northern Football League, og ved å gjøre det, kan det hende at den første klubben til å utføre en krigskryss-uke, ukes ute.

“320 nasjoner og alle forskjellige dialekter,” konkluderer Mifsud, “vår krigsskrik, vår dans, vår måte på smuss.Vi har drømt i tusenvis av år…kanskje dette er vår neste drøm. “Facebook Twitter Pinterest ‘I fotball og i livet, fortell meg hvor du vil komme til, bygge et vinnende lag og la dem komme på jobb,’ Mifsud sier. Foto: Paul Jeffers for Guardian

“Jeg kommer fra to øyer,” sier Mifsud, ofte. “Den ene er Australia, den andre er Malta.” Født til en Yorta Yorta og Gunditjmara mor og en maltesisk far, ble Mifsuds barndom delt mellom familiens hjem i den lille sørvestlige viktorianske byen Ellerslie, “misjonsmoen” i Braybrook , Og hans maltesiske familie i Northcote.Han forlot skolen klokken 15 for å starte lærlingskap som landskapsgartner og konsentrere seg om sin footy.

Klokken 24, ikke lenge etter at han ble avnotert som en St Kilda-spiller, ble Mifsud presset til å kjøre Gunditjmara Aboriginal Cooperative Akkurat som Howard-regjeringen leverte de første finansieringsblåsene til den aboriginale og Torres Strait Islander Commission og community-kontrollerte organisasjoner. Innen 18 måneder hadde han samlet de fem aboriginale samfunnene i Sørvest-Victoria for å bli enige om en regional helseplan. Ved å gjøre det ble det sikret finansiering for etablering av aboriginale medisinske tjenester. “Hvis du er født i det aboriginale samfunn, er du født i politikk,” sier Mifsud. “Det er ditt valg hvis du vil spille det eller ikke.” Jeg vil gjøre en forskjell og utvikle samfunnets ambisjoner.Sport har den makt. Hans nye rolle i statsregeringen, som begynte 29. februar, er det logiske neste skrittet i sin karriere. Mifsud mener at aboriginale saker er en “inkrementell virksomhet”, og vil fokusere på sentrale piler som økonomisk deltakelse, landstrategi og opphøyelse av aboriginal identitet og kultur. Han er en tilhenger av den anerkjente kampanjen for konstitusjonell reform, og også en talsmann for en traktat.Arbeidet med Aboriginal Victoria vil gi ham muligheten til å presse disse retningslinjene, men da han ble tilbudt jobben, var en av hans “uforutsette” forhold at han fortsatt kunne trene Fitzroy Stars.

For Meg er det en utfordring å forbli sammen med samfunnet bortsett fra protester og marsjer, som er innkjøp og utfall, “sier han. “Jeg har vært heldig med hvordan footy har gitt meg lederskap, og jeg føler meg forpliktet til å gi noe av den kunnskapen tilbake. Jeg var ikke kort på tilbud om coaching, men jeg vil gjøre en forskjell og utvikle fellesskapets ambisjon. Sport har den makt. “

For å foreslå at dette bare er en enveis-prosess, ville det bare si halvdelen av historien.Mesteparten av livet hans, Mifsud må være en profesjonell blackfella – utfordrende stereotyper, omfattende kulturelle deler, felting spørsmål fra whitefellas som meg. Det er en mentalt utmattende og politisk vanskelig rolle å håndtere. Han må alltid gå i to verdener, men på stjernene – hvor mange av spillerne er knyttet til ham langs familie linjer – er han bare en av mobben. Her kan han løsne slipset og slippe vakt. Som jeg ser på ham som giggling og riffing med spillerne på leiren, er det klart at disse grovkanten rundt ungdommene gir ham kulturell og åndelig etterfylling. “Jeg er i mitt element,” griner han lykkelig. “Jeg vet ikke hvordan man skal formulere det, men det er forskjellen mellom vitenskap og religion.”

Fitzroy-stjernene, som alle andre footy-klubber, ønsker å vinne.Det er alltid spenning om de er en rent samfunnsorganisasjon eller en elite sportsklubb, men Mifsud mener at de to ikke er gjensidig utelukkende. “Jeg vet at du kan bli vellykket og stolt og svart alt på samme tid,” sier han. “Jeg tror ikke at du må miste din aboriginalitet for å lykkes.” Mifsud ønsker å se unge aboriginale gutter og jenter vokse opp til å avgjøre en levende, profesjonell og vellykket Fitzroy Stars – imitere deres sportslige Dyktighet, deres off-field oppførsel og deres krigsskrik. Det er en visjon som deles av konsernsjef Simon Minton-Connell, som sier “alle går litt høyere” når Mifsud er rundt. Minton-Connell er en stor, lumbering Tasmanian whitefella som spilte profesjonell footy på 1990-tallet og har vært med stjernene siden 2010.Spillerne kaller ham Loaf og ribbe ham uendelig, men han elsker dem som de er hans egne sønner. Da den tidligere treneren forlot forrige sesong, hadde spillerne bøyd ut av fire påfølgende finalserier, og tapte to finaler i 2012 og 2013. “Det har vært mye hjertesorg i denne gruppen,” sier han. “Jeg tror de var følelsesmessig i trøbbel i fjor. Vi kunne ha mistet halvparten av lekegruppen til utnevnelsen av Jason Mifsud. “Facebook Twitter Pinterest Stjernene har en rik historie, men likevel er klubbens fremtid langt fra garantert. Foto: Paul Jeffers for vaktmesteren.

Klubben er fortsatt i et veikryss. Uten velstående velgørende eller en riktig sosial klubb har stjernene de siste to årene trengte økonomisk støtte fra statsregeringen.Klubben er fast bestemt på å fremme sunne livsstilsvalg, og kan ikke stole på pokies eller alkoholsalg som deres motstandere. “Vi må finne andre måter å tjene penger på,” sier Minton-Connell.

Den nåværende finansieringsordningen løper ut i slutten av 2016. Styret ønsker å trekke opp håndbremsen og Fullstendig reversere denne situasjonen. Minton-Connell håper å bygge det han kaller “mekka av aboriginal sport” for å utføre ønskene til onkel Alf Bamblett. Neste år vil klubben ha juniorer, og målet er å bli målklubb for fotball, netball, basketball, friidrett og potensielt andre idretter. De jobber for en oppgradering til Sir Doug Nicholls Oval for å kunne øke profesjonaliteten og øke sine egne inntekter.Til slutt drømmen er å bli forfremmet fra Northern Football League Division Two, vinn Division One, bli en VFL-klubb og skriv inn et kvinners lag i AFL.

Alt dette ble bestemt før Mifsud landet sin rolle i regjeringen. Klubben har etter hvert fått ikke bare en trener, men en innflytelsesrik stemme i maktens korridorer. Videre er det allerede ministre i Andrews-regjeringen som anerkjenner den grunnleggende betydning for samfunnet. “Kan du forestille deg om vi ikke er her?” Sier Minton-Connell. “Det er gutter der ute, hvis de ikke er her på footy-feltet, er de på gata….Vi er så mye mer enn en fotballklubb. “

Med vekten av ansvaret på skuldrene, er Mifsud akkurat der han vil være – utforming av politikk i løpet av uken, sparker mål på footy-feltet på Weeknights og helger. En vanlig Misfud-is er: “Noen ganger må du være spissenes spiss, andre ganger må du være akselen.” Disse to nye roller vil tillate ham å være begge.

“Atten spillere på footy-feltet, 40.000 aboriginals i Victoria,” sier han. “I fotball og i livet, fortell meg hvor du vil komme til, bygge et vinnende lag, og la dem komme på jobb.”