Rugby Australia bank på Scott Johnson etter kostbart år

Spillet i Australia trenger absolutt noen feststemthet etter året det har holdt ut, da Wallabies produserte sin verste sesong siden 1958.Og med verdensmesterskapet i Japan på mindre enn 12 måneder borte, måtte Rugby Australia gjøre noe for å gjenopprette Wallabies flaggformue og fansenes avtagende tro på laget. Michael Cheika overlever da Scott Johnson blir utnevnt til Wallabies ‘direktør for rugby Les mer

Etter å ha sneket seg for å ha sparket den beleirede hovedtreneren Michael Cheika, er RA nå i gang med Johnson for å gjøre i Australia det han gjorde i Skottland; 54-åringen hadde vært regissør for rugby i Skottland siden 2104, en periode som så den dramatiske snuoperasjonen av det skotske landslaget.

Spørsmålet er dette: vil Johnson kunne gjøre alt som vil ha en positiv effekt på Wallabienes prestasjoner i det kommende verdensmesterskapet, eller vil han potensielt bare levere langsiktige resultater?Og bruker RA penger de ikke har på en stilling den ikke trenger?

I et betydelig trekk vil Cheika, som har vært en dominerende figur i australsk rugby siden han ble Wallabies-trener i 2014, svare til Johnson. Det vil være fascinerende å se hvordan disse to veldig individualistiske personlighetene samarbeider.

Da Johnson var medlem av John Connollys Wallabies coachingstab, møtte han en gang til en mediekonferanse iført hærtrøfter. Det er ukjent hva Cheika ville ha gjort av det, men han ser ikke ut til å ha noe imot forskjellige karakterer og rapportering til Johnson kan bare bli et problem hvis forholdet noen gang blir anstrengt.

Mens Cheika er trygg, har Rugby Australia ikke gitt noen garantier til sine håndplukkede assistenter Stephen Larkham (angrep), Nathan Gray (forsvar), Mick Byrne (ferdigheter) og Simon Raiwalui (spiss).Det har vært sterke spekulasjoner om Larkham ville gå, med et spennende rykte som sirkulerer han er på vei tilbake til trener hos den japanske klubben Ricoh Black Rams, der han spilte etter å ha trukket seg fra Wallabies.

Hvem Wallabies assistenter ender opp å være, det er usannsynlig at de vil ha de samme innspillene i sammensetningen av teamet; Johnson vil bli en del av et tremanns valgpanel med Wallabies sammen med Cheika og en uavhengig velger som ennå skal kalles.

Valgpolitikken for Wallabies har manglet konsistens og klarhet for sent, og dette trekket kan styrke det blir sett på som en svakhet i lagets ledelse, men det kan også skape friksjon hvis Cheika blir tvunget til å trene et lag han ikke støtter fullt ut.

I stedet for å sverte Cheika, har RA bremset kreftene.Men snuoperasjonen i skotsk rugby kom hovedsakelig som et resultat av trenerbytte, ikke utnevnelse av rugbydirektør.

I 2012 ble Johnson forfremmet fra Skottland assistenttrener til midlertidig hovedtrener etter fratredelse av Andy Robinson. Året etter ble han utnevnt til Skottlands sjef for rugby og gjorde begge jobbene til New Zealander Vern Cotter ble utnevnt til hovedtrener i 2014. Cotter ble Skottlands mest suksessrike trener i profftiden, og vant 19 av 36 tester med 53%, og den mest suksessrike siden Ian McGeechan mellom 1988 til 1993.

Kanskje ikke Cotter, eller til og med nåværende Skottland-trener Gregor Townsend, ikke behøvde å svare på Johnson på samme måte som Cheika vil måtte, særlig i forhold til valg, som dikterer strategi.Men som rugbydirektør kunne Johnson med rette ta litt æren for Skottlands oppblomstring fordi han ville vært direkte involvert i utnevnelsen av Cotter.

Kanskje det er her Johnsons største innvirkning vil være i Australia med utnevnelsen av Cheikas etterfølger. Cheika har allerede kunngjort at han vil gå ned som Wallabies-trener hvis Australia ikke vinner verdensmesterskapet. Og måten teamet presterte i år RA og Johnson skal være på jakt akkurat nå.

Det er potensielt en lang liste med kandidater som trener Wallabies etter verdensmesterskapet, inkludert Joe Schmidt, Eddie Jones, Warren Gatland og Scott Robertson. Kanskje til og med Johnson, selv om han sannsynligvis er for smart til det.Kanskje han kunne overtale sin gamle kamerat Steve Hansen, som han jobbet med i Wales og blir avgått som All Blacks trener etter verdensmesterskapet, til å ta på seg Wallabies?

Johnson vil også lede leveringen av ny “justert” nasjonal høyytelsesmodell, en utfordrende rolle det må sies. RA har sakte snevet seg mot en sentralisert modell som de har i New Zealand, Irland og Skottland, men denne politikken er mer en intensjonserklæring enn faktisk strukturell endring.

Enhver ny modell er avhengig av samarbeidet fra Australias fire Super Rugby-serier – Brumbies, Melbourne Rebels, NSW Waratahs og Queensland Reds – som ikke vil ofre seg selv på Wallabies-alteret.

Men det er trikset.Skape en sammenhengende, kollegial tilnærming som får mest mulig ut av begrensede ressurser til fordel for Super Rugby og Wallabies, slik at alle er en vinner.

Hvis Johnson kan oppnå det, kan Australias aksjer ennå stige igjen.