Siste av Kolpaks? Hvorfor sydafrikanere er i et rush før Brexit biter

I februar 2000 flappte en sommerfugl sine vinger i den lille byen Östringen, like over den tyske grensen fra Frankrike. Og med den ene klaffen ble engelsk cricket forandret for en generasjon. Maros Kolpak, målvakt i den andre divisjonen i den tyske håndball-ligaen, signerte en ny treårig kontrakt med teamet hans, TSV Östringen. Fordi han var slovakisk, besluttet nasjonalforbundet å registrere seg som en utenlandsk spiller. Under liga regler, var hvert lag bare tillatt to utlendinger i sitt lag. Kolpak, som allerede hadde bodd og jobbet i Tyskland i tre år, bestemte seg for å utfordre dem i den lokale domstolen. Slovakia var ikke i EU, men hadde nylig inngått en handelsavtale med den.Kolpak hevdet at han fikk rett til å jobbe i Tyskland uten restriksjoner. Oppgi spinn Les mer

Kolpak saken gikk helt til Europadomstolen i Luxembourg, der den 8. mai 2003, etter nesten Et helt år med overveielse, dommerne endelig slo seg til hans favør. Han kom tilbake til Östringen og gjenopptok sin karriere. Men en sterk vind hadde begynt å blåse. Neste februar signerte Leicestershire den sydafrikanske spinner Claude Henderson som en britisk registrert spiller. Han hadde spilt syv prøver, men følte at han hadde blitt frosset ut av selektoren. Sør-Afrika var en av 78 nasjoner for å undertegne Cotonou-avtalen med EU.Så Henderson var dekket av samme rettsavgjørelse, og rettet til de samme rettighetene, som tillot Maros Kolpak å spille for TSV Östringen.

De siste ukene har tre siste Sør-Afrika-internasjonaleere signert Kolpak-avtaler . Simon Harmer har sluttet seg til Essex, Stiaan van Zyl har sluttet seg til Sussex, og Hardus Viljoen har ledet til Derbyshire. Alle tre har spilt Testkrickett for Sør-Afrika de foregående 12 månedene, og alle tre har bestemt seg for å gi opp sine internasjonale karrierer i løpet av kontraktene sine. Dane Piedt og minst en annen nåværende Testspiller er også sagt å være på utkikk etter Kolpak-avtaler.Dette er sannsynligvis den siste store gusten, en siste flom av Kolpak-signeringer før Brexit trer i kraft, og ruten til engelsk cricket gjennom EU-lovgivningen er avskåret av hjemmekontoret. Henderson var den første Kolpak-spiller. Innen fem år fulgte 50 mer. ECB forsøkte å vende tilbake tidevannet. De tok inn en regel at ingen Kolpak-spiller kunne ha spilt internasjonal cricket i året før han hadde signert. Men dette ble utfordret og veltet, da Yorkshire signerte Jacques Rudolph i 2007. Så begynte ECB å belaste avgifter til lag som inkluderte mer enn to Kolpak-spillere i en kamp. Dette fungerte heller ikke.I 2008, i et beryktet spill mellom Leicestershire og Northamptonshire i en Friends Provident Trophy-kamp på Wantage Road, var 12 av de 22 spillerne sydafrikanere på Kolpak-avtaler. I 2009 fant ECB endelig en løsning. De oppfordret til en ny regel som innebar at bare spillere som hadde gyldig arbeidstillatelse i fire år, kunne signere Kolpak-avtaler, med mindre de, som Viljoen, Harmer og Van Zyl, hadde spilt en testkamp i de to siste år eller fem i de siste fem årene. Siden ECB har endret seg, har debatten slått seg ned, og antall Kolpaks på fylkeskretsen har gått ned. I dag sier ECB at det er rundt 3-4% av den innenlandske / utenlandske registrerte spillebasen.Denne siste ulempen med ferske Kolpak-signeringer er ned til tre ting: den svake rand, økningen i kvoter i Sør-Afrikansk cricket og Brexit.

En av de mange små mulige bivirkningene som gikk uberegnet under folkeavstemningen kampanje – utrolig, dette, siden det nesten ikke har vært mange flere viktige ting å vurdere – var det resultatet som ville bety for county cricket. Men Kolpak-spillerne, som mange andre migrerende arbeidere i landet, begynte snart å lure på hvor resultatet forlot dem. Dagen etter avstemningen spurte Brendan Taylor, på Kolpak-avtale med Nottinghamshire, ECB om veiledning. De venter på å høre fra hjemmekontoret. I mellomtiden arbeider cricketers under forutsetningen om at enhver Kolpak-avtale signert før utgangen av 2017 ikke vil bli påvirket av Brexit.Et løp er på for å hitch up med en fylkesklubb før døren er stengt. Kricket Sør-Afrika innrømmer at de er maktesløse for å stoppe England-spilleren. Les mer

Den sydafrikanske økonomien er svak, og den Regjeringen har begynt å forfølge en “aggressiv” transformasjonspolitikk, så spillere i Sør-Afrika har to gode grunner til å forlate – inntekt og mulighet. I 2015 veide Viljoen et tilbud om å flytte til New Zealand. Han bestemte seg på det tidspunktet: “Jeg vil ikke ha det nest beste. Du blir tatt opp i landet ditt for å spille for landet ditt. “Han har nå spilt en Test, mot England i januar, og synes å ha endret seg.Det er snakk om en “eksodus” av topp talent, men spilleren drenering er ennå ikke så ille som den som påvirker den sydafrikanske rugbyen.

Selv om Kolpak-systemet går ned, er det fortsatt uklart i år om det har forbedret engelsk cricket eller ikke. Det er gode argumenter på begge sider. Standarden forbedret fordi det var bedre spillere på kretsen, men ved å være her de samme spillerne nektet muligheter til unge engelske spillere. Det som er klart, er at det har undergravet Sør-Afrikansk cricket. Piedt teller som en “spiller av farge” i kvotesystemet. Hvis han og andre liker ham, signerer, blir situasjonen stadig vanskeligere. Når det gjelder mannen selv, er Maros Kolpak 45, og spiller fortsatt håndball. Bare nå er han tilbake i Slovakia. Wisden Almanack spores ham for et intervju i 2005.Det var den første han hadde hørt at han hadde blitt så berømt, og han syntes å være kitt av ideen. Han hadde aldri tenkt å forandre andres liv, sa han, men «gjorde det for meg selv».

Gratulerer med Graham Downey, Tom Paterson og Justin Goulding, som alle gjettet riktig at Jack Russell er Første og eneste spiller i historien til å gjøre toppscoren i en testinngang etter å ha kommet inn som nattvakt. Etter å ha blitt sendt inn på No3 mot Sri Lanka på Lord’s i 1988, slått Russell inn til te på den andre dagen før han ble tatt på forsiden for 94. Da mot West Indies i Bridgetown i 1990 ble han sendt inn på fjerde kveld med poengsummen klokken 15 for tre og slått i fem timer mot Curtly Ambrose, Ian Bishop, Malcolm Marshall og Ezra Mozseley før de ble kastet til 54.Kommiserer til de mange som gjettet at han var den eneste nattvaktmannen til å tjene femtiotall eller mer, men Mark Boucher scoret to århundrer i den posisjonen.

Never mind. Nightwatchman tilbyr fortsatt Spin-lesere en spesiell rabatt på det spesielle julegavesettet, som inkluderer alle fire problemene fra 2016 og nok god cricketskriving for å holde deg opptatt til sesongen starter og etter. Det koster normalt £ 37,99 (+ P & P), men legg koden SPIN16 og det er ditt for £ 10 mindre. Hvis du ikke allerede er kjent, er det et utvalg av utdrag fra magasinet på Guardian Sports Network.Ta en titt, og når du bestemmer deg for at du vil abonnere, kan du gjøre det her. Vil du ha mer?

Noe rører i Australia, skriver Barney Ronay, et angrep av Cummins, Pattinson og Starc, en drøm om ren, friksjonsfri fart

“Hvis du ikke er på spisebordet, er du sannsynligvis på menyen” Sam Perry på saken av “Glenn Maxwell v den australske Cricket Establishment”

Jon Watts rapporterer om sportens tilstand i et fjernt hjørne av Brasil

Fire-dagers test? Røde kort? Nappy-omstillingsfasiliteter i gents loos? Vic Marks spør når MCC må være så radikal.

Og Ali Martin bryter opp Englands sløring i fjerde test.Du kan finne det, og resten av vår dekning fra turen som du kanskje allerede har bestemt deg for, er det bedre å glemme her. Kontakt kontakten…

…ved å skrive til andy.bull@theguardian.comIn !

For å abonnere på Spin, besøk bare denne siden og følg instruksjonene.