Uefa vurderer en stor revolusjon av Champions League-formatet

Uefa vurderer en stor revolusjon av Champions League, som kan innebære å kutte gruppespillet til 16 lag. Flyttet drives av kontinentale klubber ‘bekymring for at de blir etterlatt av store inntekter generert av Premier League, og det reviderte formatet kan bety at mindre lag har en redusert tilstedeværelse i gruppefasen. Nottingham Forests europeiske helter planlegger å boikotte klubbfester Les mer

Kilder i en stor Premier League-klubb sier at gruppespillet kan deles inn i det som faktisk ville være to mini super-ligaer. Uefa forventes å kunngjøre eventuelle endringer neste sesong, før salget av den neste syklusen av kommersielle avtaler.Som Champions League er i første treår av en treårig rettighetskontrakt, vil det være vanskelig for eventuelle endringer som skal gjennomføres før etter 2017-18 utgaven.

En UEFA-talsperson fortalte Guardian: “Uefa er i konstant kontakt med alle interessenter, inkludert klubber, på alle fotballspørsmål. Derfor vil eventuelle planer om å utvikle formatet til våre klubbkonkurranser koordineres og forhandles sammen med dem. Det er foreløpig ingen konkrete forslag på bordet siden vi er i begynnelsen av en ny syklus (2015-18) i våre klubbkonkurranser. ”

Omformingen av Champions League kan også inkludere flere knockout runder før den fornyede gruppefasen. De 16 beste frøene kan komme inn i konkurransen i de siste 32 årene, hvor de ikke ville være i stand til å tegne hverandre.De etablerte kontinentale klubber mener at dette vil gi dem bedre sjanse til å unngå mindre lag på gruppespillet, som i et åtte-lagsformat ville bety 14 kamper, spilles hjemme og bort.

Et eksempel nevnt under diskusjoner med Uefa kom i 2008-09 da Real Madrid ble trukket i en gruppe som inkluderte Bate Borisov. Båndene mellom de to sidene tiltrukket lav visningstall, og det er et fast ønske om å unngå gjentagelser i fremtiden ved å ha mer høyt profilerte spill, noe som gir større inntekt.

Premier League fra neste år på £ 5,14 milliarder – pluss en forventet ytterligere £ 2,37 milliarder fra utenlandske rettigheter – forårsaker bekymring.Budsjettene til alle 20 Premier League-lagene vil være større enn de fleste av sine utenlandske kolleger som konkurrerer på toppen av sine innenlandske ligaer.

Neste sesong, vil den side som er borte fra Premier League få £ 100m , så mye som Chelsea mottok da han hevdet tittelen i mai. Mesterne i mai 2017 vil bli belønnet med premiepenger på rundt £ 150m. Ousmane Dembélé: Fotballens heteste eiendom, hvis du kan overbevise sin mor Les mer

Når penger fra billettsalg og kommersielle avtaler, hver verdi £ 15-20m, er innregnet i, da Aston Villa, som sannsynligvis vil bli forvist denne sesongen, vil motta en belønning på rundt £ 140m neste sesong, nesten tre ganger budsjettet for mange kontinentale klubber. La Liga Sevilla, for eksempel, opererer på rundt £ 50m i året.Å vinne Champions League gir en belønning på £ 40-50m, en tredjedel av premiepengene mottatt av neste års Premier League-mestere.

Den mulige flyttingen til et større gruppeprofil kan ses som et første skritt mot en europeisk Super League. I begynnelsen av måneden møtte toppledere fra Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal og Liverpool, Premier League’s “big five” i London for å diskutere Champions League med American Sports Executive Charlie Stillitano, leder av Relevant Sports, som arrangerer den internasjonale sesongmesterskapet.Klubbene ble tvunget til å nekte at det var planer for en europeisk Super League.

Men to dager senere foreslo Stillitano en endring til Champions League, kanskje for at den skulle bli en lukket butikk. “Hva ville Manchester United argumentere for: skapte vi fotball eller skapte Leicester [det]?” Sa Stillitano. “La oss kalle det pengene pott skapt av fotball og fandom rundt om i verden. Hvem har hatt mer av en integrert rolle, Manchester United eller Leicester? Det er en fantastisk, fantastisk historie – men du kan se det fra Manchester Uniteds synspunkt også. Det er det gamle argumentet: Amerikanske sportsfranchiser [som ikke har nedrykning] i motsetning til hva de har i Europa. “